Do góry

Desery Przepis na:

Tarta jabłkowa... lub szarlotka, jak kto woli

Tarta jabłkowa... lub szarlotka, jak kto woli

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1912

Dodano:

Odsłon: 734

Po prostu dobra, pachnąca, krucha szarlotka.

Składniki

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 125g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • nadzienie:
  • 6-7 dużych jabłek (najlepiej twardawych i kwaskowych)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki masła
  • dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ZAGNIEĆ KRUCHE CIASTO
    Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę pszenną, krupczatkę, sól oraz brązowy cukier. Dodaj jajko wymieszane z lodowatą wodą, i zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami - chodzi o to, żeby je szybko zagnieść, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na 30 minut. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem i przygotować jabłkowe nadzienie.

  2. ZRÓB JABŁKOWE NADZIENIE
    Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Na mega-dużej patelni lub w garnku rozpuść masło i wrzuć na nie jabłka. Smaż około 3-5 minut i mieszaj cały czas. Następnie zmniejsz ogień, zasyp jabłka cukrem oraz cynamonem i wymieszaj tak, aby przyprawy ładnie pokryły wszystkie cząstki jabłek. Teraz przykryj pokrywką i duś do miękkości około 10 minut. Będzie cudnie pachnieć!

  3. ZŁÓŻ TARTĘ W JEDNĄ PYSZNĄ CAŁOŚĆ
    Po pół godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część zapakuj z powrotem do lodówki, a większą rozwałkuj na papierze do pieczenia lub blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. (Możesz względnie po prostu wylepić ciastem formę używając dłoni). Jak już rozwałkujesz, przenieś na formę (ja chwytam za papier do pieczenia, przenoszę nad formę i odwracam, możesz też nawinąć ciasto na wałek i rozłożyć na formie, ale to jest trochę trudniejsze). Rozłóż ładnie ciacho na formie – na dnie i bokach. Spód podziurkuj widelcem GĘSTO i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 10 minut.
    Po tym czasie wyjmij tartę i poukładaj na niej przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, które czeka w lodówce. Całość wpakuj jeszcze do pieca na 40 minut.

  4. Po wyjęciu tarty z piekarnika odczekaj chwilę, a następnie (jeszcze ciepłą) pokrój, posyp cukrem pudrem i podaj z gałką waniliowych lodów... a jeśli nie przepadasz za taką wersją objadania się tartą, to po prostu ją wystudź i posyp cukrem pudrem. Każda wersja jest pyszna!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń