Do góry

Śniadania Przepis na:

Tarta jajeczna z kurkami

Tarta jajeczna z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 954

Dodano:

Odsłon: 3212

Bardzo fajny i smakowity pomysł na śniadanie! Takie śniadania przygotowuję najczęściej w weekend, kiedy czasu wolnego jest więcej i nie trzeba z niczym się spieszyć.

Składniki

  • 20 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 10 dkg masła
  • szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • na masę jajeczną:
  • 6 dużych jajek
  • 10 dkg sera żółtego
  • 20 dkg kurek
  • 10 dkg boczku
  • mała cebulka
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem formy.

    Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam.

  2. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę.
    Kurki z cebulą podsmażyłam na maśle aż puściły sok.

  3. Jajka, mleko i śmietankę z odrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony, starty żółty ser i kurki z cebulą wraz z sokiem ze smażenia kurek.

  4. Wylałam masę na podpieczony spód do tarty i piekłam jeszcze 40 minut

    Po ok. 20 minutach mogłam już kroić moją tartę

  5. Notatki
    * dokładnie po same brzegi wyklejać ciastem formę.
    * masa jajeczna najlepiej jak będzie ok 5 mm poniżej krawędzi formy
    * forma na tartę miała 25 cm średnicy
    * jajka przyprawiać wedle własnego smaku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń