Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta jeżynowa z brzoskwiniami oraz budyniem i galaretką"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 29
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 76
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 29
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 76
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku, odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż masło pokrojone w małe kawałki, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka oraz sok i skórkę z cytryny. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem.
Formę wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wystudź.
Z reszty cukru, proszku budyniowego i mleka ugotuj budyń. Lekko go przestudź i rozsmaruj na cieście. Brzoskwinie umyj, pokrój w cząstki, opłucz jeżyny. Owoce rozłóż na budyniu. Wierzch tarty posmaruj tężejącą galaretką. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.Źródło: Naj