Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta makaronowa z groszkiem"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 239
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 814
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 239
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 814
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do przestudzenia oraz osączenia. Możesz także wykorzystać ugotowany makaron, który pozostał ci z obiadu.
Ciasto francuskie rozwiń (jeśli używasz ciasta mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić), wylep nim dno oraz boki formy okrągłej na tartę. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem.
Szynkę pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę. Groszek osącz na sicie z zalewy, przelej wodą. Pozostaw do ocieknięcia. Ser żółty (morski, gouda, edamski lub inny ulubiony) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Jajka rozbij, umieść w misce, rozkłóć widelcem. Wlej gęstą kwaśną śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki.
Spaghetti wymieszaj z pokrojoną szynką, groszkiem i połową startego żółtego sera. Wyłóż na spód z ciasta, zalej masą jajeczno-śmietanową. Obłóż połówkami pomidorków koktajlowych i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj listkami bazylii.Źródło: Świat kobiety