Do góry

Desery Przepis na:

Tarta malinowa

Tarta malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2114

Dodano:

Odsłon: 401

Delikatny krem malinowy z budyniu i śmietany, na kruchym cieście migdałowym. Ciasto jest niewielkie, upieczone w foremce o wymiarach ok. 20x20 cm, więc znika bardzo szybko.

Składniki

  • Ciasto kruche: 200g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 100g cukru pudru
  • 150g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 1 jajko (M)
  • szczypta soli
  • Masa: 1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem
  • 300ml + 6 łyżek mleka
  • 200g gęstej śmietany 18-24%
  • 200g malin
  • ew. cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę i włożyć w folii spożywczej na 30 minut do lodówki.

  2. Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka, 300ml mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, całość krótko gotować. Następnie mieszając ostudzić budyń. Do zimnego budyniu dodać śmietanę.

  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, foremkę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na wielkość foremki, uformować brzegi. Masę budyniową rozłożyć równomiernie na cieście, następnie poukładać maliny.

  4. Tartę piec na drugim poziomie od dołu ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń