Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta migdałowo-czekoladowa z jagodami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 34
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 52
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 26
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 99
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 34
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 52
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 26
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 99
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2,30 zł.
Mąkę, 125 g cukru, zmielone migdały, jajko i masło siekamy, a następnie wyrabiamy, aby się połączyły. Ciastem wykładamy prostokątną blachę, łącznie z brzegami. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Potem pieczemy 15–20 minut w 200oC.
Z 400 ml mleka gotujemy budyń waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Budyń miksujemy z serkiem mascarpone, następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a na koniec bitą śmietanę.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z blachy, smarujemy 200 g dżemu jagodowego i wykładamy krem. Górę posypujemy jagodami.
Pozostałe 100 g dżemu podgrzewamy z 2–3 łyżkami wody, studzimy i dekorujemy nim tartę. Całość wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto zawsze podajemy schłodzone.
Wartość odżywcza porcji 470 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 39 g.Źródło: Rewia