Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta morelowo-migdałowa"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 554
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 88
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 156
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 554
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 88
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 156
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Dodając po odrobinie wody, wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj je na grubość 3 mm. Przełóż ciasto do formy, ponakłuwaj widelcem i przełóż do lodówki na 30 minut.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 12-15 minut.
Utrzyj na krem masło i cukier, dodaj jajko, mąkę i mąkę migdałową. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto, ułóż na wierzchu połówki moreli, posyp płatkami migdałowymi.
Piecz ok. 35 minut w 170 st. C lub aż ciasto się zezłoci.
<strong>Jak to zrobić?</strong>
Aby brzegi tarty były równe, przytnij je przed pieczeniem. Przełóż ciasto do formy, dociśnij je do ścianek. Nadmiar wywiń na zewnątrz i przetocz wałkiem po krawędzi, odcinając niepotrzebny zapas.Źródło: Olivia