Do góry

Dania główne Przepis na:

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z WARZYWAMI

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z WARZYWAMI

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 388

Dodano:

Odsłon: 993

Jest to w miarę szybkie danie i dobre na każdą okazję

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 gałązka selera
  • 1 puszka groszku 250 g
  • 1 puszka kukurydzy 250 g
  • 1 puszka fasolki 250 g
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mozarelli
  • 1 duża papryka czerwona
  • troszkę vegety
  • sól , pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • masło lub olej do smażenia warzyw
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki a cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło ( lub olej )na patelni i smażymy warzywa do miękkości.Kukurydzę,groszek i fasolkę odcedzamy bardzo dobrze. To ważne by w farszu było jak najmniej wilgoci.Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie paski a paprykę w drobną kostkę. Smażymy to na tłuszczu do miękkości pod przykryciem a następnie zostawiamy na małym ogniu aby cała wilgoć odparowała.Przygotowane wszystkie składniki mieszamy se sobą i doprawiamy według własnego smaku.Dodajemy jajko i bułkę tartą aby nasza tarta trzymała się dobrze po zapieczeniu.Ser mozzarelle ścieramy na grubych oczkach tarki.

  2. Bierzemy naczynie żaroodporne u mnie to tortownica i wykładamy spód i brzegi ciastem francuskim.Brzegi mają być troszkę wyższe aby na koniec je lekko zawinąć do środka.Farsz dzielimy na pół.Jedną połowę wykładamy do naczynia i dobrze wyrównamy.Następnie całość posypujemy połową startego sera.Tak samo robimy z pozostałym farszem i serem.Zawijamy lekko ciasto do środka.Piekarnik nagrzewamy.Pieczemy w tem.170 st. przez około 20-25 min. z termoobiegiem.
    Życzę smacznego............

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń