Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta na słono.

Tarta na słono.

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2303

Dodano:

Odsłon: 3396

Bardzo dobra na obiad, lub zamiast pizzy.

Składniki

  • -Mąka pszenna - 200g
  • -Sól - 0.5 łyżeczki
  • -Masło - 90g
  • -Woda - 5 łyżek
  • -Pierś z kurczaka
  • -Pieczarki
  • -Ser żółty w kawałku
  • -Jajko - 1 szt
  • -Śmietana mała
  • -Sól
  • -Pieprz
  • -Gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z 0.5 łyżeczki soli i posiekać z masłem. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto.
    Owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 20 minut.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
    Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Piec około 15 minut.

  3. Cebulę, pieczarki i kurczaka podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Wyłożyć na podpieczone ciasto.

  4. Jajko roztrzepać z śmietaną, solą, pieprzem i gałką.
    Wylać na tartę.

  5. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń