Do góry

Desery Przepis na:

Tarta owocowa

Tarta owocowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3049

Dodano:

Odsłon: 12309

Przyznaję się szczerze, że tą tartę zrobiłam z gotowego kruchego ciasta. Ale podaję tutaj mój sprawdzony przepis na ciasto na tartę:) Miałam ochotę na coś słodkiego a nie miałam za dużo owoców. Potrzeba matką wynalazków i użyłam też dżemu jako substytutu:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: żółtka, masło, mąkę i cukier - wymieszać i zagnieść łapkami ciasto. Włożyć do lodówki. Po godzinie rozwałkować, wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i piec na jasny złoty kolor. Kiedy będzie gotowe - odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ja zawsze używam troszkę mniej mleka, żeby budyń był gęstszy. Studzimy.

  3. Galaretka - j.w. i również używam mniej wody niż w instrukcji.

  4. Rabarbar i jabłka wcześniej ugotowałam w wodzie z cukrem:) Mięciutkie i słodkie.

  5. Dalej to już banał. Na przestudzone ciasto wykładamy budyń, na to owoce i kleksiki z dżemu - tutaj własna inwencja. Potem wylewamy tężejącą galaretkę.

  6. Odstawiamy do lodówki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 07 czerwca 2010 Kupuję borówki w sezonie i mrożę:) Tak samo robię z jagodami i malinami. Wtedy przez cały rok mam te pyszne owoce. Niestety ta porcja była ostatnia:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 06 czerwca 2010 Od kogo masz borówki? Kupię 10 litrów. 5+

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń