Do góry

Desery Przepis na:

Tarta owocowa z budyniem kokosowym

Tarta owocowa z budyniem kokosowym

Autor: MojaKuchaniaTwojeSmaki

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 73

Dodano: 29.07.2015

Odsłon: 1283

Dzisiaj z okazji imienin mojej mamy zrobiłam tartę owocową z budyniem kokosowym. Spód robimy z ciasta kruchego, gotujemy budyń i przygotowujemy owoce. Więc do dzieła :)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę ( nie robimy go w misce ! jest to rodzaj ciast wyrabianych na stolnicy )
    Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i siekamy ją nożem razem z mąką aż powstanie nam malutka kosteczka. Robimy kopiec i do środka dajemy żółtka. Zarabiamy szybko rękoma aż powstanie kulka ciasta.
    Najlepsze ciasto jest wtedy, gdy po wyrobieniu owiniemy je w folię spożywczą i włożymy do lodówki na 30 - 60 minut.

  2. W między czasie gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy nasz budyń będzie gęsty dodajemy całe opakowanie ( 100 g ) wiórek kokosowych i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Przygotowujemy nasze owoce. Myjemy i obieramy wg uznania.

  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wzór koła. Przenosimy na formę i wylepiamy całość.
    Wstawiamy do piekarnika z obciążeniem np. fasolą lub grochem, aby ciasto nie podniosło sie do góry w trakcie pieczenia.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy obciążenie i wstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto nam się zarumieniło.

  4. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem dajemy budyń i ukladamy owoce wg upodobania.
    Podajemy samą lub z galaretką ( tak jak zrobiłam to ja ) albo z czymś innym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń