Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta (paj) z mięsem

Tarta (paj) z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1220

Dodano:

Odsłon: 12113

pycha :)

Składniki

  • spód:
  • masło lub margaryna, 300g
  • mąka, 360g
  • woda, 4 łyżki
  • Farsz mięsny:
  • cebula, 2 duże
  • pieczarki, 350g
  • papryka dowolny kolor, 1-2 szt
  • mięso mielone(najlepiej wołowe), 600g
  • przecier pomidorowy, 4 łyżki
  • mąki, 4 łyżki
  • wody, 300 ml
  • 1 bulion w kostce
  • sól,tymianek,czosnek,przyprawy wg gustu
  • ser żółty utarty
  • oliwa do smażenia
  • pomidory, 2 duże
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąką dodać wodę wyrobić i wylepić foremkę (ok 18x30cm) następnie wsadzić do lodówki i chłodzić do zakończenia pracy nad resztą potrawy.

  2. Cebulę posiekać i wraz z pokrojonymi pieczarkami i papryką poddusić na oliwie.Odstawić.

  3. Mięso przesmażyć ,dodać przecier i 4 łyżki mąki następnie podlać bulionem(kostka rozpuszczona w 300ml wody)dodać przyprawy i dusić kilka minut.Do mięsa dodać cebulę z pieczarkami i papryką,wymieszać i przestudzić.

  4. Wystudzony farsz wyłożyć na podkład na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać całość serem.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 40 min.do zrumienienia spodu.

  5. Polecam podać z sałatą ,całość jest naprawdę sycącym daniem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń