Do góry

Desery Przepis na:

TARTA POMARAŃCZOWA

TARTA  POMARAŃCZOWA

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6769

Dodano:

Odsłon: 9136

Pyszna i jeszcze raz pyszna!

Składniki

  • CIASTO: mąka, 18 dkg.
  • szczypta soli
  • cukier, 75 g
  • margaryna, 10 dkg.
  • małe jajko
  • pomarańcza, 2 szt.
  • MASA: chudy twaróg, 15 dkg.
  • 70 g cukru
  • jajko, 1 szt.
  • żółtko, 1szt.
  • likier pomarańczowy, 2 łyżki
  • pistacje, 50 g
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sparzyć pomarańcze i z jednej zetrzeć skórkę. Z połowy skórki i reszty składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ze startej pomarańczy wycisnąć sok i zostawić do masy.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 st.C, formę do tarty lub tortownicę o wym.24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto robiąc rant na ok.5 cm Gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.

  3. Obrać drugą pomarańczę, tak aby nie było białej skórki i pokroić na kawałki. Odsączyć sok.

  4. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać resztę startej skórki pomarańczowej, jajko, żółtko i energicznie ubijać ok.10 min., aż powstanie gładki krem.Do likieru dodać tyle soku z pomarańczy, aby było razem 80ml. i stopniowo wlewać do masy kremowej. Krem zrobi się rzadki.

  5. Podpieczony spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć pokrojone pomarańcze, a brzeg posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut i piec w tem 190st. C, aż krem zgęstnieje, a pomarańcze lekko zbrązowieją. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 12 grudnia 2010 Dziękuj i cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola1984 12 grudnia 2010 zrobiłam. Rewelacja- zniknęło w 5 minut.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń