Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta razowa ze szpinakiem

Tarta razowa ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 8366

Mój absolutny hit! Pyszna, zdrowa, sycąca. Ma w sobie wszystkie smaki, które lubię, a dodatkowo ciasto nie ma w sobie grama masła, co zdecydowanie zmniejsza jej kaloryczność. Idealna na leniwy weekendowy obiad. Zdecydowanie polecam!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: Mąkę, 150 gram sera, 1 jajko, olej, sól, tymianek i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą łączymy. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chowamy do lodówki.

  2. Farsz: Na patelni podsmażamy szpinak (świeży, aby zwiędły liście, a mrożony aż do całkowitego rozmrożenia). W razie konieczności podlewamy wodą. W kostkę kroimy pomidora i cebulę. Dodajemy do szpinaku. Przez praskę przepuszczamy czosnek, razem z nim dodajemy też sól, pieprz do smaku. Podsmażamy aż do całkowitego odparowania wody. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą pozostałe sery i jajka. Doprawiamy pieprzem. Gdy szpinak lekko przestygnie, łączymy ze sobą składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  3. W formie na tartę rozkładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je w formie za pomocą dłoni. Brzegi formujemy wyższe. Na ciasto nakładamy farsz.

  4. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy i czekamy chwilę przed krojeniem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń