Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta rybna"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Składniki
Mąkę, szczyptę soli, kawałki zimnego masła, jajko oraz olej posiekaj i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i schładzaj 1-2 godz.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek, ułóż go w formę do tarty (wysmaruj ją wcześniej masłem i wysyp bułką). Z ciasta uformuj także wysoki brzeg.
Spód ciasta nakłuj widelcem, ułóż arkusz papieru do pieczenia, wysyp na niego kilka garści suchej fasoli. Piecz 15 minut w 180°C. Po tym czasie usuń papier oraz fasolę i piecz jeszcze 5 min. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Filety rybne umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę, starty żółty ser, suszony tymianek, sól oraz pieprz i wszystko roztrzep widelcem.
Na podpieczone ciasto wyłóż rybę, pomidory, bób i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w 175°C do zrumienienia.
Tartę podawaj na ciepło lub zimno, udekorowaną świeżym tymiankiem.
<strong>: 40 minut Porcja: 415 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie