Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta szparagowo-pomidorowa

Tarta szparagowo-pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 589

Dodano:

Odsłon: 324

Prosta, smaczna i kolorowa tarta ze szparagami i pomidorkami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Ciasto :
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 150 g margaryny
  • Nadzienie :
  • 1 jogurt naturalny ( 350 g )
  • 300 g żółtego sera ( salami )
  • 3 jajka
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 15 zielonych szparagów ( tylko połówki z górną częścią )
  • 16 pomidorków cherry
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania i pulsacyjnie połączyć ze sobą składniki. Następnie ręcznie zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić. Potem rozwałkować ciasto w koło i rozłożyć je w formie do tarty wysmarowanej olejem.

  2. Całe ciasto nakłuć widelcem co zapobiegnie podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Ciasto piec 15 minut w 190 stopniach ( ja powinnam szybciej wyjąć je z piekarnika bo troszkę za mocno się podpiekło ). Jogurt wlać do miski, zetrzeć do jogurtu ser tarką na dużych oczkach, wbić jajka i dodać przyprawy.

  3. Na lekko przestudzone ciasto wlać masę i koliście ułożyć umyte szparagi i pomidorki. Ostatni pomidorek położyć na środku. Tartę zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tarty i ścięcia masy. Tartę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić aby dobrze się kroiła. Podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń