Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta szpinakowa z serem rita i wiżajnem"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 241
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 241
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Składniki
Masło posiekaj z mąką, dodaj twaróg, jajko, szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto i włóż je na godzinę do lodówki, potem cienko rozwałkuj.
Formę do tart wysmaruj masłem i wyklej ciastem. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika (180 st. C) na pół godziny.
Rozmroź szpinak, odciśnij na sicie z nadmiaru wody. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Przypraw dobrze solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Smaż ok. 4 minut, co jakiś czas mieszając.
Masę szpinakową przełóż na ciasto. Wokół brzegów tarty ułóż pokrojone na plastry pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Na środku ułóż pokruszone na kawałki sery.
Jajka zmiksuj ze śmietanką, dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej nimi farsz. Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.
RADA: Możesz wykorzystać gotowe mrożone ciasto kruche lub francuskie.Źródło: Olivia