Do góry

Desery Przepis na:

Tarta szpinakowo jaglana

Tarta szpinakowo jaglana

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 831

Niecodzienne, ale zapewniam że smaczne połączenie!

Składniki

  • Składniki na formę o wym. 12x30cm
  • Tarta szpinakowa:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex
  • Szczypta soli
  • Krem jaglany, czekoladowy:
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 150ml mleka 2%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 pełne łyżki kakao
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • Ozdoby zrobione z masy cukrowej lub marcepanu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tarta szpinakowa:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder, szczyptę soli oraz szpinak zmiksowany z żółtkiem. Wyrabiamy całość nożem, a następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec.
    Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami ceramicznymi środek- tak by w trakcie pieczenia nie wyrósł do góry.
    Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 15 minut, po czym ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Zdecydowanie krócej pieczemy pozostałe skrawki- wystarczy w sumie jakieś 15-20 minut, w zależności od ich wielkości. Gotowe skrawki kruszymy.

  2. Krem jaglany:
    W rondelku z nieprzywierającym dnem gotujemy 450ml wody z dodatkiem szczypty soli. Na wrzącą wrzucamy opłukaną pod zimną wodą kaszę jaglaną. Gotujemy często mieszając przez ok 7 minut, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia.
    Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji i od razu wykładamy na naszą tartę. Wyrównujemy lub tak jak ja tworzymy grządkę, którą posypujemy pokruszonym kruchym ciastem szpinakowym, a przed podaniem dekorujemy wykonanymi z masy cukrowej ozdobami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń