Do góry

Desery Przepis na:

Tarta tatin z solonym karmelem, bananem i rozmarynem

Tarta tatin z solonym karmelem, bananem i rozmarynem

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 263

Dodano: 01.05.2018

Odsłon: 58

Solony karmel, banany, rozmaryn i ciasto francuskie czy trzeba czegoś więcej... :-)

Składniki

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 200 g cukru kryształu drobnego
  • 50 ml wody
  • 50 g masła 82%
  • 1/2 łyżeczki płatków soli morskiej
  • ok. 375 g ciasta francuskiego (najlepsze na maśle)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. W patelni żeliwnej lub metalowej (bez drewnianych lub plastikowych elementów) o średnicy 20-23 cm, mierzonej po spodzie umieść cukier i wodę.

    2. Podgrzewaj, na niedużym ogniu do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu.

    3. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ moc palnika i gotuj aż karmel osiągnie ciemnozłoty kolor (uważając, by go nie przypalić).

    4. Zdejmij patelnię z palinka i natychmiast dodaj masło, wymieszaj (karmel się spieni).

    5. Oprósz płatkami soli morskiej i gałązkami rozmarynu.

    6. Na karmel powykładaj obrane i przekrojowe wzdłuż banany, by wypełniły ściśle patelnię.

    7. Ciasto francuskie rozwałkuj (lekko podsypując mąką) na wielkość patelni, przełóż na banany.

    8. Ostrożnie wepchnij ciasto pomiędzy krawędź patelni i bananów.

    9. Ciasto natnij lekko na samym środku.

    10. Piecz w temperaturze 200ºC przez około 30 minut do złotego koloru i napuszenia się ciasta.

    11. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, przyłóż do patelni paterę i ostrożnie przewrócić na nią ciasto.

    12. Przed przełożeniem na paterę można z tarty odlać ewentualny sos karmelowy i polać nim tartę przed podaniem.

    13. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń