Do góry

Desery Przepis na:

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1954

Dodano:

Odsłon: 12732

Delikatna tarta z pysznym kremem i truskawkami

Składniki

  • kruche ciasto na tarte, opakowanie
  • truskawki, 400g
  • BUDYN WANILIOWY, 2 opakowania
  • mleko, 600ml
  • amaretto, 3lyzki
  • serek philadelphia, 125g
  • glazura lub galaretka truskawkowa
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto na tarte wylozyc do formy, ponakluwac widelcem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 375stC.Piec na zloty kolor. W miedzyczasie mleko wymieszac z amaretto i budyniami i zagotowac. Przygotowac glazure lub galaretke wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzona mase budyniowa zmiksowac z serkiem philadelphia. Gotowa mase wylozyc na upieczona tarte, udekorowac truskawkami i polac glazura. Wstawic do lodowki na minimum 2 godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

granita 25 kwietnia 2010 Masz racje Mateusz tem peratura, ktora podalam jest w stopniach Fahrenheita. Czyli jak napisales powinno byc 190 Celcjusza. Dzieki za wylapanie bledu:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 15 marca 2010 Temperaturę pieczenia podałaś na pewno w stopniach Fahrenheita, bo 375 w Celsjuszach to dużo ;) W atkim razie temperatura powinna wynosić około 190 stopni C

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 marca 2010 Ja czasem robię w tortownicy tarty, jak najbardziej wychodzą ;) co do glazury, rozglądałam się kiedyś w polskich sklepach za nią, ale nigdzie nie znalazłam :( a Twoja tarta, granito, wygląda bajecznie :) ja chcę już czerwiec i pyszne truskawki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 11 marca 2010 LenaMS - ja mialam gotowa glazure ze sklpu ale mozesz zrobic swoja
GLAZURA- 1 szkl truskawek, 3/4 szklanki cukru, 3 lyzki cornstarch (skrobia kukurydziana, nie mylic z maka kukurydziana) lub mozna sprobowac zastapic skrobia ziemniaczana, 3/4 szkl wody, czerwony barwnik spozywczy kilka kropel. Truskawki zmiksowac na papke. Polaczyc cukier i cornstarch razem, dodac do wody a potem do owocow. Zagotowac ciagle mieszajac, nastepnie dodac barwnik. Gotowac 3 min. Przed nalozeniem schlodzic okolo 10 min.
Sreberko - mysle, ze nie bedzie problemu jesli uzyjesz innej formy.
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 marca 2010 hmmm wygląda bajecznie i na pewno tez tak smakuje. Nigdy nie robiłam tarty, bo nie mam do tego odpowiedniej formy, czy mozna zrobić w zwykłej tortownicy, czy nie bardzo?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 11 marca 2010 OMG! Jaka piękna!!! Na weekend wyciągam moje śliczne truskawy z zamrażarki i robię taką tartę! Granita-powiedz mi tylko jaką glazurę stosowałaś? Bo galaretka byłaby chyba bardziej przejrzysta, a u ciebie jest piękna czerwień.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 11 marca 2010 jest boska! uwielbiam truskawki, do ulubionych :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 11 marca 2010 Czemu u nas jeszcze nie ma truskawek (takich z pola oczywiście)? Już bym siedziała w kuchni.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń