Do góry

Desery Przepis na:

Tarta truskawkowa z białą czekoladą (bez pieczenia)

Tarta truskawkowa z białą czekoladą (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4181

Dodano:

Odsłon: 2469

Szkoda, że sezon na truskawki jest taki krótki... Jedzmy, póki jeszcze są! Tarta jest super orzeźwieniem na upalne dni!

Składniki

  • SPÓD:
  • herbatniki 270 gram
  • Masło 200 gram
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • Truskawki 500 gram
  • Woda 1 szklanka
  • Galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • WARSTWA CZEKOLADOWA:
  • Śmietana 30% 60 ml
  • Czekolada biała 2 tabliczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. SPÓD: Herbatniki kruszymy (aby przypominały bułkę tartą) przy pomocy blendera. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. Ostudzone masło wlewamy do herbatników i mieszamy, aby powstała jednolita masa (przypominająca „mokry piasek”). Formę do tarty (o średnicy 25 cm) wyścielamy folią aluminiową i wylepiamy dokładnie spód i boki masą herbatnikową. Wstawiamy do lodówki.

  2. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki blendujemy i przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Wsypujemy do tego galaretki truskawkowe, mieszamy, aż się rozpuszczą i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia (co jakiś czas mieszając). Lekko tężejącą masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

  3. WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietanę podgrzewamy (uważamy, aby się nie zagotowała). Wsypujemy czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń