Do góry

Desery Przepis na:

tarta truskawkowa z kremem mascarpone

tarta truskawkowa z kremem mascarpone

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 13881

Dodano: 26.05.2018

Odsłon: 1349

ciasto na kruchym spodzie z kremem z serka mascarpone, bita śmietaną i truskawkami zalanymi galaretką.

Składniki

  • ciasto: 250g maki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 żółtko (białko odkładamy)
  • 150g masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • Krem: 250g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym
  • dodatkowo: 500g truskawek
  • 250ml zimnej wody
  • galaretka owocowa,
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.

  2. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć truskawki, pokrojone w plastry i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń