Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie smaków na kruchym spodzie wg Gordona Ramsay'a.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 124
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 586
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 124
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 586
Składniki
Spód: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy kilka sekund. Masę wykładamy na blat i krótko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wykładamy do formy do tarty o wyższych brzegach (posmarowaną masłem i wysypana bułka tartą). Ponownie schładzamy w lodówce 30 min. Ciasto nakłuwamy widelcem lub kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy np. fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut i studzimy.
Nadzienie: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz śmietan-fix i krótko miksujemy. Masę przekładamy na kruchy spód i schładzamy. Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego :)