Do góry

Desery Przepis na:

Tarta truskawowo-rabarbarowa

Przepis dnia 2019-07-10
Tarta truskawowo-rabarbarowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2361

Dodano:

Odsłon: 406

Letnia tarta na kruchym cieście z truskawkami i rabarbarem. Jeszcze lepsza podana z bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych

Składniki

  • 350 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka śmietany kwaśnej 18% lub gęstego jogurtu
  • 1 kg rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać z cukrem.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.

  2. Rabarbar umyć pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i wstawić na mały ogień - dodać 2 łyżki wody i zagotować.
    Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas aż rabarbar się całkowicie rozpadnie (ok 30 minut).
    Odłożyć 5 truskawek a resztę pokroić na kawałki, dodać po 20 minutach do gotującego się rabarbaru. przed końcem gotowania spróbować i w razie potrzeby dodać więcej cukru.
    Masę owocową odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Z ciasta odłożyć 1/3.
    Resztę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do lodówki jeszcze na 20 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć.
    Czasem zdarza się, że przy podpiekaniu zjeżdżają boki tarty - w takim wypadku trzeba tartę wystudzić i z części odłożonego ciasta nadsztukować boki.

  3. Pozostałe ciasto rozwałkować i za pomocą foremek do ciasteczek wyciąć serduszka ( albo inne kształty). Na ciasto wylać masę rabarbarową, na wierzch ułożyć ciasteczka.
    Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 25-30 minut.
    Ostudzić całkowicie przed podaniem.
    Można podawać z bitą śmietaną albo lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń