Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnia tarta na kruchym cieście z truskawkami i rabarbarem. Jeszcze lepsza podana z bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Składniki
Mąkę zmieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
Rabarbar umyć pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i wstawić na mały ogień - dodać 2 łyżki wody i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas aż rabarbar się całkowicie rozpadnie (ok 30 minut). Odłożyć 5 truskawek a resztę pokroić na kawałki, dodać po 20 minutach do gotującego się rabarbaru. przed końcem gotowania spróbować i w razie potrzeby dodać więcej cukru. Masę owocową odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z ciasta odłożyć 1/3. Resztę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do lodówki jeszcze na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć. Czasem zdarza się, że przy podpiekaniu zjeżdżają boki tarty - w takim wypadku trzeba tartę wystudzić i z części odłożonego ciasta nadsztukować boki.
Pozostałe ciasto rozwałkować i za pomocą foremek do ciasteczek wyciąć serduszka ( albo inne kształty). Na ciasto wylać masę rabarbarową, na wierzch ułożyć ciasteczka. Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 25-30 minut. Ostudzić całkowicie przed podaniem. Można podawać z bitą śmietaną albo lodami.