Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9965

Dodano:

Odsłon: 1738

łatwa i szybka w przygotowaniu, delikatna, nie za słodka tarta z dużą ilością borówek ... pycha :-)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 22 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 13 dag
  • zimna woda 2 łyżeczki
  • żółtko 1
  • Nadzienie:
  • Śmietana 12% 40 dag
  • cukier 3 czubate łyżki
  • jajko 2
  • borówki lub jagody 35-40 dag
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: (można upiec dzień wczesniej) Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (27cm). Ponakłuwać gęsto widelcem i piec w temp. 190 stopni ok. 15 min.
    Borówki umyć, osuszyć (użyłam mrożonych, nie rozmrażałam ich wcześniej). Jajka roztrzepać w misce z cukrem, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spod wysypać borówki, zalać je śmietanową masą, delikatnie wyrównać. Piec ok. 45-50 min. w temp. 190 stopni. Wystudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 28 maja 2016 dziękuję bardzo za miłe komentarze :-) tarta jest naprawde warta upieczenia, polecam ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 21 maja 2016 Bardzo smaczna, bardzo lubię borówki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 21 maja 2016 Bardzo kusząca ta tarta
zjadłabym kawałeczek)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń