Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z botwinką

Tarta z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 392

Sezon na botwinkę jest dość krótki, dlatego wypatruję jej z utęsknieniem, aby bezgrzesznie wykorzystywać ją do zup czy sałatek. Tym razem postawiłam na wytrawną tartę z botwinką, kurczakiem i niebieskim serem. To idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad! Niezwykle uniwersalne danie, które smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g zimnego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 filet kurczaka
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  • 2 łyżki sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki otrębów mielonych
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i sól. Zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

    Nadzienie

    Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w jedno centymetrowe kawałki, a liście szatkujemy. Do śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
    Tortownicę o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim spód formy i boki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wysypujemy kulki ceramiczne.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10-15 minut. Po upieczeniu usuwamy kulki ceramiczne. Na spód wykładamy połowę botwinki, kurczaka i zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy łodygami botwinki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń