Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta

Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1429

Dodano:

Odsłon: 3714

Szybki prosty przepis na pyszną tartę z brokułami, serem ricotta i boczkiem.

Składniki

  • brokuł 1 średniej wielkości sztuka
  • boczek wędziny 20 dag
  • ser ricotta 1 opakowanie
  • jajka 6 sztuk
  • mąka przenna tortowa 2 szklanki
  • masło 10 dag
  • Sól
  • Pieprz
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, jednego jajka, masła proszku do pieczenia i szczypty soli ugniatamy ciasto. Ugniatamy krótko, do momentu połączenia składników. Odkładamy do lodówki.

  2. Z brokuła odcinamy różyczki jak najlniejsze ok 2-3 cm średnicy. Wrzucamy na gotująca się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia (chłodniejsze nie będą parzyły podczas układania)

  3. Boczek krosimy w kostkę i chwilę smarzymy na patelni. Przekładamy do salaterki żeby trochę wystygł.

  4. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Formę na tartę możemy wysmarować masłem i przekładamy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170 stopni i pieczemy kilka minut aż górna warstwa stwardnieje.

  5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Małą łyżeczką układamy na wierzchu małe kawałki (kuleczki) sera ricotta. Między serem rozkładamy przestudzone kawałki brokuła a nastepnie boczek.

  6. Wbijamy 5 jajek do miseczki doprawiamy odrobiną soli i piepszu i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Powoli przelewany roztrzepane jajka na foremkę w różnych miejscach żeby masa rónomiernie wypełniła wolne przestrzenie między składnikami.

  7. Wstawiamy foremkę z tartą z brokułami, boczkiem i serem ricotta do piekarnika i pieczemy tartę w temperaturze ok 170 stopni ok 20 minut aż jajko się zetnie.

  8. Gotową tartę z brokułami, boczkiem i serem ricotta można podawać od razu na ciepło lub po ostudzeniu na zimno.

  9. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń