Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1378

Dodano:

Odsłon: 1880

Dzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata.

Składniki

  • Spód:
  • 2 szklanki (280 g) mąki
  • 170 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki (90 g) cukru pudru
  • Budyń:
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 1/2 kostki (100 g) masła + 1 łyżeczka do posmarowania formy
  • 1/3 szklanki (70 g) cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki (35 g) mąki pszennej
  • 3 łyżki (75 g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 2 brzoskwinie (może być również np. koszyczek malin)
  • cukier puder
  • listki mięty
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód:

    1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.

    2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

    3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.

    4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.

    5) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.

    6) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.

    7) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.

    Budyń:

    1) W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka, masło oraz cukier.

    2) Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami oraz aromatem waniliowym.

    3) Cały czas energicznie mieszając, przygotowaną mieszankę dodać do gorącego mleka, a następnie, nie przestając mieszać, gotować 2-3 min.

    4) Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby do niego przylegała (dzięki temu nie powstanie korzuch) i odstawić do wystudzenia.

    Tarta:

    1) Wystudzony budyń przez chwilę miksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek, wyłożyć na przestudzony spód i wyrównać.

    2) Na budyniu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie.

    3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń