Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem i jabłkami

Tarta z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3667

Dodano:

Odsłon: 3505

Bardzo szybka i efektowna do niedzielnej kawki,co myślicie?

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 100 gr masła zimnego masłą lub margaryny
  • 200 gr mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • Budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 jabłka
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Zagnieść szybko do momentu aż ciasto stanie się wilgotne i jednolite.
    Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
    Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.
    Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.
    Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na 30 min.
    Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki.
    Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min.wyjąć i wystudzić.

    Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.)
    Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch”.
    Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
    Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki jabłek.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piec 20-25 min.
    Tartę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń