Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z cebulą i boczkiem

Tarta z cebulą i boczkiem

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7235

Dodano: 09.03.2014

Odsłon: 13819

Pyszny obiad lub kolacja :-)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka 20 dag
  • masło 10 dag
  • woda 1/2 szkl.
  • sól szczypta
  • Farsz:
  • cebula 4 duże
  • boczek wędzony 25 dag
  • ser żółty starty 10 dag
  • mleko 200 ml
  • śmietana 12% 20 dag
  • żółtka 2
  • sól, pieprz, tymianek, oregano, chili w proszku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty (średnica 27cm). Ponakłuwać spód gęsto widelcem i piec w temp. 180 stopni ok. 20 min. (do zrumienienia).

  2. Farsz: Boczek pokroić w dosyć dużą kostkę, przesmażyć. Zdjąć z patelni, a na powstałym z wytopienia boczku tłuszczu udusić pokrojoną w piórka cebulę. Przyprawić ją solą, pieprzem i tymiankiem.
    Jajka roztrzepać, dodać mleko, śmietanę, starty ser i przyprawić całość pieprzem, chili i oregano. Połączyć składniki.
    W jednej misce wymieszać dokładnie cebulę i boczek z sosem śmietanowym. Całość przelac na podpieczone ciasto i piec w temp. 190 stopni ok. 40 min. Podawać z konserwowymi ogórkami lub dynią słodko-kwaśną. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 09 marca 2014 Farsz jest wysmienity, natomiast nie wiem zupelnie, jak moze to smakowac na kruchym ciescie. Na pewno wyprobuje. Pozdrawiam Cie Sreberko serdecznie :-)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 marca 2014 jak ona musi pachnieć ! pełna rozpusta :DD, pycha !!!! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń