Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z cebulą i oliwkami

Tarta z cebulą i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16027

Dodano:

Odsłon: 2196

Szybka tarta na cieście francuskim

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 500 g cebuli cukrowej
  • oliwa do smażenia
  • 150 g sera feta
  • 10 szt czarnych oliwek
  • 10 szt zielonych oliwek
  • kminek
  • biały pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz.
    Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń