Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, szynką i parówkami"
...ale pyszny.
Odsłon: 749
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 103
Polecam.
Odsłon: 649
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 389
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 202
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5160
...ale pyszny.
Odsłon: 749
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 103
Polecam.
Odsłon: 649
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 389
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 202
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5160
Składniki
Ciasto wyjmij z lodówki nieco wcześniej, by miało temp. pokojową. Rozwałkuj i wylep plackiem spód oraz brzegi natłuszczonej masłem formy na tartę (tak, by ciasto wystawało poza brzegi). Ponakłuwaj widelcem.
Pomidory opłucz, osusz ręcz nikiem papierowym, pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek, kilka ew. zostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
10 dag żółtego sera zetrzyj drobno na tarce, resztę pokrój w cienkie plasterki. Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dodaj starty ser oraz posiekaną natkę. Sos przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z parówek zdejmij osłonki, pokrój kiełbaski w plasterki.
Szynkę potnij w paski. Na cieś cie układaj kolejno parówki, cebulę, ser, szynkę, pomidory. Każdą warstwę polewaj sosem. Rozłóż boczek. Wystającym ciastem przykryj brzeg tarty. Posmaruj żółtkiem, posyp kminkiem. Piecz ok. 60 min w 180 st.
Jeśli podczas pieczenia boczek zacznie zbyt szybko się przyrumieniać, przykryj tartę kawałkiem folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz) i zdejmij 5 min przed końcem pieczenia.Źródło: Tina