Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z cukinią

tarta z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 199

Dodano:

Odsłon: 5202

sycąca :)

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę z solą przesiać, dodać zimne masło, dokładnie posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować. Okrągłą formę wysmarować olejem i włożyć ciasto. Nakłuć widelcem i piec 12- 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do wystudzenia.

  3. Nadzienie: czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Cebulę posiekać. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać cukinię, oregano i gałkę muszkatołową, wymieszać. Ostudzić, wyłożyć na podpieczony spód tarty.

  4. Jajko roztrzepać z mlekiem, wymieszać z 10 dag sera żółtego oraz solą i pieprzem. Polać wierzch tarty, posypać resztą sera. Zapiekać 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nero78 22 listopada 2010 Kocham cukinię w każdej postaci :), fajny przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 lutego 2010 Jeśli z cukinią, to coś dla nas. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń