Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z cukinią i ricottą

Tarta z cukinią i ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 135

Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna - z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2 zielone cukinie
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki sera Grana Padano
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
    Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń