Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z fasolką szparagową

Tarta z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1855 Ocena: 42691

Dodano:

Odsłon: 1177

Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
    Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy.
    Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy do tart).
    Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min w 200°C. Pod koniec można włączyć termoobieg.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń