Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z groszkiem i mozzarellą

Tarta z groszkiem i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z groszkiem i mozzarellą"

Składniki

  • 30 dag mrożonego groszku
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 10 dag śmietany 18 proc
  • 2 całe jajka
  • kula mozzarelli
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz cayenne
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 6 porcji.

  2. Schłodzone masło siekam z przesianą mąką i szczyptą soli. Dodaję jajko i zimną wodę, zagniatam. Wkładam do lodówki na 30 min.

  3. Wrzucam mrożony groszek na gotującą się osoloną wodę. Blanszuję przez 5 min. Pokrojone dymkę i szczypior podsmażam na maśle przez 2-3 min. Dodaję groszek, doprawiam solą i czarnym pieprzem. Śmietanę mieszam z jajkami, mozzarellę ścieram na tarce o dużych oczkach.

  4. Wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem. Nakładam groszek, zalewam śmietaną, posypuję serem i pieprzem cayenne. Piekę 20-25 min w 180°C.

  5. Delikatna, wiosenna. Uwielbia ją cała moja rodzina. Beata Szlendak ze Starej Wsi

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń