Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z gruszką i gorgonzolą na cieście orzechowym"
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 854
Polecam.
Odsłon: 600
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 854
Polecam.
Odsłon: 600
Składniki
Zmiel orzechy, wymieszaj z mąką i masłem. Dodaj roztrzepane jajko oraz mleko, wyrób gładkie ciasto. Schłódź w lodówce (30 minut).
Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę i podpiekaj 15 minut w temp. 180 st. C.
Podsmaż na maśle posiekane szalotki i plastry gruszek. Wymieszaj parmezan, śmietanę i szalotki, wylej masę na ciasto. Ułóż pokrojone gruszki, posyp pokruszoną gorgonzolą i orzechami. Piecz 20-25 minut.
<strong>Jak to zrobić?</strong>
Lepiej kupić orzechy w skorupkach i wyłuskać tuż przed pieczeniem tarty. Będziesz miała gwarancję, że dadzą tarcie mocny smak i aromat. Kupowane łuskane mogą być zwietrzałe.Źródło: Olivia