Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z gruszką i serem

Tarta z gruszką i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 2800

Dodano:

Odsłon: 220

Smak sera z gruszka jest znany i doceniany od dawna. Nie kazdy jednak wie, ze komponuje on sie równiez doskonale z chudym bekonem, szczególnie w róznych zapiekankach... jak np. w tej tarcie. Jest doskonala jako ciepla kolacja, jako glówne danie z dodatkiem delikatnej salaty, lub jako posilek " w miedzyczasie"

Składniki

  • CIASTO:
  • 250 g maki
  • 125 g masla
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 2-3 lyzki wody
  • NADZIENIE:
  • 300 g sera Saint Albray (lub podobnego typu camembert)
  • 200 ml smietany kremówki
  • 100 ml kwasnej smietany
  • 3 jajka
  • 100 g dymki
  • 600 g gruszek (4 szt)
  • 100 g bekonu
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 1 tyzka skrobi kukurydzianej (Maizena)
  • 1/4 lyzeczki galki muszkatolowej
  • czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszac zimne maslo z maka, dodac jajko, wode i ugniatac ciasto dlonmi a nastepnie owinac je folia i wstawic do lodówki na 15-20 minut.
    Po schlodzeniu rozwalkowac ciasto i ulozyc je w foremce z papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakluc je widelcem.
    Piec w temp. ok. 180° C przez 10-15 minut.

    W tym czasie obrac gruszki, przeciac je na polowe i wyciac gniazda nasienne. Kazda polówke pokroic na 4-5 plasterków.
    Ser pokroic równiez w grube plastry.
    Jajka wymieszac z sola, pieprzem, kwasna i slodka smietana, swiezo starta galka muszkatolowa i skrobia kukurydziana.
    Dymke pokroic na male kawalki.

    Wylozyc plastrami gruszki dno tarty, nastepnie zalac masa jajeczno-smietanowa posypana dymka i ulozyc na niej na zmiane bekon i ser.

  2. Piec tarte w temp. 180° C przez 25-30 minut. Gdy masa jajeczna sie zetnie, tarta jest gotowa.
    Ser powinien być złotozólty i niezbyt przypieczony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń