Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Dania główne

Autor: i_lovelife

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 92

Dodano: 16.03.2017

Odsłon: 13501

Pyszna tarta lekka i smaczna zarówno na ciepło jak i zimno

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • Nadzienie
  • 150 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 120 g serka ricotta
  • 3 duże jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • rukola do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z wodą solą i masłem ( masło posiekaj w kostkę przed połączeniem). Uformuj kulę i włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ᵒC.

    Ciasto wykładamy na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut z obciążeniem ( wysypujemy groch, ryż lub metalowe obciążenie do ciast).
    W tym czasie przygotuj nadzienie.

    W dużej misce wymieszaj ser pleśniowy pokrojony w drobną kosteczkę, ricottę oraz jajka. Dodaj estragon i dopraw solą i pieprzem Jedną gruszkę pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do masy.
    Na podpieczony spód tarty wylej gotową masę i ułóż na niej 2 gruszkę pokrojoną w plastry. Piecz w piekarniku ok. 25-30 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

    Tartę dekorujemy świeżą rukolą. Podawaj na ciepło od razu lub na zimno. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń