Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z gruszkami i budyniem

Tarta z gruszkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46761

Dodano:

Odsłon: 2906

:)

Składniki

  • Tarta:
  • 1/2 szklanki cukru wniliowego (homemade)
  • 300 ml mleka
  • Kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy ciasto, dodając jedno surowe, zimne żółtko i sok z cytryny. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.


    Przygotowujemy budyń ,250 ml mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym i olejkiem . W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia.

    Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie budyń. Na wierzchu układamy gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości gruszek. Jeśli gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń