Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z grzybami i estragonem"
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 59
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 898
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 59
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 898
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
ok. 45 minut • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6 porcji
Mąkę przesiej do miski i połącz z zimnym masłem (startym na tarce z grubymi otworami). Dodaj jajko, wsyp sól i szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby trudno się sklejało, dolej łyżkę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepuszczony przez praskę czosnek zeszklij na maśle, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i smaż do odparowania płynu.
Ciasto rozwałkuj i delikatnie przenieś do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek – całe boki powinny być wyłożone ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz w 180°C na jasnozłoto.
Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, mozzarellą i estragonem. Dopraw do smaku. Wylej na podpieczone ciasto, wyłóż grzyby. Piecz około 20 minut.Źródło: Kobieta i życie