Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z indykiem, oliwkami i papryką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 137
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 57
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 137
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 57
Składniki
75 min • Porcja 530 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis na 6 porcji.
Do przesianej mąki dodaję margarynę, jajko, żółtko, sól. Siekam nożem, gdy się połączą, zagniatam ciasto. Owijam je folią spożywczą, wkładam na 30 min do lodówki.
Formę o śr. 24 cm natłuszczam, ciasto rozwałkowuję, wylepiam nim dno i ścianki. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego do 175°C piekarnika, podpiekam 15 min.
Pierś z indyka kroję w kostkę lub cienkie paski, oprószam solą i pieprzem, podsmażam na oliwie. Z papryk usuwam gniazda nasienne, kroję w paseczki. Marchewkę kroję w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w grubsze plasterki.
Jajka ubijam mikserem, dodaję kremówkę, serek naturalny, ser żółty i ucieram na kremową masę. Dodaję natkę, szczypiorek, bazylię, miętę i przyprawiam do smaku.
Na cieście rozkładam warzywa, mięso, zalewam sosem. Wstawiam do nagrzanego do 175°C piekarnika, piekę ok. 40 min, aż masa się zetnie.
Wyrazista tarta, doprawiona serem, pachnąca ziołami. Elżbieta Pawelec z ElblągaŹródło: Kobieta i życie