Do góry

Desery Przepis na:

tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową...

tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1310

Dodano:

Odsłon: 913

ciasto jest kruche i miękkie i doskonale smakuje z jabłkami, truskawkami i bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • CIASTO KRUCHE: masło lub margaryna 15 dag
  • cukier 10 dag
  • jajka 1 sztuka "L"
  • sól - szczypta
  • mąka tortowa 250-300 gram
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk
  • cukier 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • DODATKI: truskawki 1/2 kg
  • galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
  • śmietana 30 % 250 ml
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać

    wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał

    na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić

    zimną śmietanę 30% wlać do wysokiego naczynia, wsypać galaretkę truskawkową i mikserem ubić na sztywno, rękawem cukierniczym bitą śmietanę nalóżyć na galaretkę, schować do lodówki

    ciasto jest kruche i miękkie i doskonale smakuje z jabłkami, truskawkami i bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń