Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z jabłkami i konfiturą z płatków róży

Tarta z jabłkami i konfiturą z płatków róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 40

Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i konfiturą z płatków róży, posypana waniliową kruszonką jest po prostu pyszna.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jabłka 1/2 kg
  • konfitura z płatków róży 2 łyżki
  • orzechy włoskie siekane 2-3 łyżki
  • orzechy laskowe siekane 2-3 łyżki
  • Kruszonka
  • mąka tortowa 1 szkl
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • żółtko jaja 1 szt
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Do mąki dodać masło, cukier, cukier z wanilią i żółtko. Rozcierać palcami lub siekać do powstania okruchów ciasta.

  2. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyjąć z papieru, włożyć do formy na tartę, docisnąć dno i boki, usunąć nadmiar ciasta.

  3. Dno tarty nakłuć widelcem, posmarować konfiturą z płatków róży.

  4. Ułożyć obrane i pokrojone jabłka.

  5. Posypać posiekanymi orzechami i kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń