Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jabłkami i pod custardową pierzynką

Tarta z jabłkami i pod custardową pierzynką

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 320

Dodano: 07.12.2012

Odsłon: 2601

Przepis kuchni angielskiej, ciekawa odmiana od codziennych szarlotek.

Składniki

  • 225g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 400ml śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • laska cynamonu lub szczypta mielonego
  • 3 duże żółtka
  • 1 jajko
  • 1kg kwaśnych jabłek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1kg kwaśnych jabłek (ja użyłam szarej renety) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki i udusić pod przykryciem z dwoma łyżkami wody. Pod koniec wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wystudzić.

  2. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone w kosteczki masło i rozetrzeć palcami aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodać odrobinę zimnej wody i wymieszać aż ciasto będzie lepiło się w większe kawałki, jeśli będzie za twarde dodać więcej wody. Szybko zagnieść i uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować lub wylepić nim wysmarowaną masłem formę na tartę (moja miała około 24 cm średnicy) znów owinąć w folię i włożyć do lodówki tym razem na minimum godzinę. To taki czas odpoczynku tego typu ciasta, który jest bardzo ważny. Ale też czas odpoczynku dla piekącego:)

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub jak ja - ryżem lub fasolą. Podpiec 15 minut, ściągnąć obciążenie i podpiekać jeszcze około 7 minut. Wyciągnąć z piekarnika, posmarować białkiem i zapiec około 2-3 minut.

  4. Żółtka i jajko roztrzepać dobrze rózgą lub widelcem. Śmietanę zagotować z cukrem i laską cynamonu (jeśli używamy, jeśli nie , mielony cynamon dodać gdy już się zagotuje). Ściągnąć z ognia, wyciągnąć korę cynamonu. Odczekać 3 minuty i energicznie wmieszać mieszankę jajeczną.

  5. Na spodzie tarty rozłożyć jabłka i zalać sosem. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170oC, włożyć tartę i piec ok 1h15 minut. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na minimum godzinę Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z Good Housekeeping Baking Book

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 03 maja 2013 Tarta super. Bardzo lubię ciasta z jabłkami. Punkcik

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 grudnia 2012 Wygląda super apetycznie,mniam...do zrobienia jutro:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń