Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z jabłkami z waniliową nutą"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Do przesianej mąki dodajemy 50 g cukru, pokrojone na kawałki masło, jajo i odrobinę wody. Zagniatamy, aby się połączyły. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Obrane jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i każdą połówkę nacinamy w rozetę od wypukłej strony. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Odcinamy wystające na brzegach fragmenty. Nakłuwamy widelcem, układamy jabłka i zapiekamy 10 minut w 200oC.
Śmietanę łączymy z 3 jajkami, miąższem z laski wanilii i 45 g cukru. Wyjmujemy tartę z piekarnika, zalewamy ciasto śmietaną i pieczemy jeszcze 30–35 minut. Kiedy tarta będzie lekko przestudzona, posypujemy 2–3 łyżkami cukru.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 35 g.Źródło: Rewia