Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z jajkami i szynką"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 39
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 903
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 325
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 39
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 903
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 325
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło, posiekaj. Następnie dodaj wodę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy lub blacie podsypanym mąką, rozwałkuj na okrągły placek nieco większy niż forma. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i uformuj wysoki rant. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 5 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz kolejne 5 minut. Przestudź.
Szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Do miseczki wbij 4 jajka, rozmąć. Dodaj śmietanę, starty ser, pokrojoną szynkę oraz szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzch wbij pozostałe jajka. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie