Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kakao i mlekiem w proszku

Tarta z kakao i mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 460

Dodano:

Odsłon: 1497

Kruche ciasto z nadzieniem z kakao i mleka w proszku.

Składniki

  • Ciasto: maka 2 szklanki
  • margaryna 12,5 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 sztuka
  • Nadzienie: margaryna 15 dkg
  • cukier pół szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • woda 4 łyżki
  • mleko w proszku 1,5 szklanki
  • orzechy włoskie
  • pisaki lukrowe
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto.
    Kawałek ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec. Pozostałe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.

  2. W ganku rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
    Na upieczony spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę.
    Gdy masa będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami udekorowałam liście) i kawałkami orzechów włoskich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń