Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kaszanką, gruszkami, karmelizowaną szalotką i orzechami

Tarta z kaszanką, gruszkami, karmelizowaną szalotką i orzechami

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 182

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 79

Nawet kaszanka może otrzymać trochę szyku, kiedy zestawimy ją z urodziwą gruszką i orzechami :-)

Składniki

  • CIASTO:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 1 jajko
  • 100 g masła extra 82% tłuszczu
  • FARSZ:
  • 4 kaszanki
  • 1 gruszka
  • 6 szalotek
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki masła karowanego
  • 1 łyżeczka pasty chilli w oliwie najwyższej jakości z Lidla
  • sól morska oraz pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • SOS:
  • 150 ml śmietany 18% (gęstej)
  • 2 jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    1. Wszystkie składnik włóż do pojemnika malaksera i zmiksuj, aż masa zacznie się sklejać w kulę.

    2. Kulę ciasta delikatnie spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.

  2. FARSZ:
    1. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki.

    2. Podsmaż na łyżce masła, aż lekko pociemnieją i zmiękną.

    3. Dopraw je miodem oraz szczyptą soli.

    4. Gruszki poobieraj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię, gdzie smażą się cebulki.

    5. Krótko razem przesmaż. Dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.

    6. Kaszankę obierz z flaka i pokrój na mniejsze kawałki.

    7. Podsmaż na pozostałym maśle.

    8. Dodaj oregano, pastę chilli, sól oraz pieprz czarny świeżo mielony.

    9. Na koniec dodaj cebulkę z gruszką i orzechy włoskie (przesiekane nożem).

    10. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  3. TARTA:
    1. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopi C.

    2. Ciasto na spód do tarty rozwałkuj, wyłóż nim formę do tart i nakłuj widelcem.

    3. Przestudzoną masę z kaszanki rozłóż na cieście.

    4. Śmietanę i jajka rozbełtaj razem tworząc sos, a następnie zalej nim tartę.

    5. Piecz około 45 minut.

    6. Serwuj na gorąco lub po wystudzeniu.

    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń