Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem cytrynowym i bitą śmietaną

Tarta z kremem cytrynowym i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z kremem cytrynowym i bitą śmietaną"

Składniki

  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 225 g mąki tortowej
  • 7 jaj
  • 4 cytryny
  • limonka
  • 250 g cukru
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka cytrynowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł

  2. Wartość odżywcza porcji 430 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 46 g

  3. Rozpuszczamy 125 g masła, dodajemy 40 g cukru pudru, mąkę, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy w melakserze. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

  4. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, a następnie wykładamy na nią ciasto. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Pieczemy 15–20 minut w 180oC, na jasnozłoty kolor.

  5. Sok z cytryn i limonki łączymy z wodą do 450 ml objętości. Dodajemy cukier, 75 g masła i zagotowujemy.

  6. Żółtka z 6 jaj łączymy z mąką ziemniaczaną i, mieszając, dodajemy powoli gorącą wodę z cytryną. Studzimy i wykładamy na tartę. Wstawiamy do lodówki, aby krem się schłodził.

  7. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec 20 g cukru pudru. Wykładamy ją na krem. Dekorujemy kandyzowaną skórką cytrynową.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń